Sunt sigur că ai văzut mereu știri bombastice distribuite pe Facebook. Care mei de care se îngrămădesc să dea like sau share portărilor care le par interesante sau șocante răspândind conținut cu o viteză imensă în goana după like sau share.
E adevărată știrea?
Foarte des am văzut răspândindu-se minciuni pe rețelele sociale. Unele din ele creând panică și efervescență. Mulți oameni ajung să comenteze indignați sau speriați anumite știri uitând să verifice dacă e adevărată sau nu știrea.
La fel se întâmplă cu ocazii de câștig. Adesea vezi solicitări de la diferite vedete „Dă like și share și poți câștiga meșina mea pe care nu o mai folosesc” iar tinerii dar și adulții, în loc să cerceteze, se conformează unei minciuni și unei manipulări bine organizate.
La fel cei ce distribuie mesaje aparent umanitare cu donații sânge sau like pentru donații, cu oameni uciși în Nigeria și altele. Cele mai multe din ele sunt neadevărate și se răspândesc datorită ignoranței.
Cum pot ști dacă e adevărat?
- Verifică sursa. Dacă sursa e un ziar de tiraj, dacă apare în mediile credibile din țară atunci șansele ca să fie adevărată sunt mari. Nu cred că o știre despre donarea mașinii unui cântăreț nu ar apărea pe mass-media națională.
- Evită paginile obscure. Nu da like sau share unor pagini dubioase. De acolo nu are cum veni o știre corectă.
- Verifică din mai multe surse. Nu te baza doar pe un site. Știrile de regulă au o răspândire mai largă. Apar în mai multe publicații. Dacă apare doar pe una anume site ar trebui să fii susspicios.
- Gândește logic. Are sens? Poate fi reală știrea? De cele mai multe ori e de ajuns. Unele știri sunt așa de slabe că și un copil le poate demonta.
Fii atent la ce răspâdești, fii atent le ce distribui și fii atent la ce crezi. Uneori te poate costa chiar viața.
Foto: Marius Sescu